Bavette Green Egg: Gegrild met Chimichurri

Bavette Green Egg - Gegrild met Chimichurri - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Ontdek de verrukkelijke wereld van bavette op de Green Egg. Deze unieke snit, afkomstig van de flank van het rund, wordt perfect bereid op deze keramische barbecue voor een sappige en smaakvolle ervaring. Leer hoe je met precisie en vakmanschap de bavette tot in perfectie kunt grillen op je Green Egg. Van tips over marineren tot ideale kooktemperaturen, wij delen alle geheimen om jouw bavette gerecht onvergetelijk te maken.

Of je nu een doorgewinterde BBQ-meester bent of net begint aan je culinaire avontuur, ontdek hoe de combinatie van bavette en Green Egg zorgt voor gastronomisch genot waar iedereen van zal genieten.

Belangrijkste Punten

 • Zorg ervoor dat je Bavette op kamertemperatuur is voordat je het gaat grillen.
 • Houd de temperatuur van je Big Green Egg nauwlettend in de gaten om een perfecte garing te bereiken.
 • Gebruik een kerntemperatuurmeter om de exacte gaarheid van de Bavette te controleren.
 • Maak een smaakvolle Chimichurri-saus om je gegrilde Bavette mee te serveren.
 • Laat de Bavette na het grillen enkele minuten rusten voor sappiger vlees.
 • Vermijd veelvoorkomende fouten zoals te lang grillen om een heerlijke Bavette te bereiden.

Wat is Bavette?

Populair stuk rundvlees

Bavette, ook wel bekend als ‘flank steak’, is een geliefd stuk rundvlees dat afkomstig is van de flank van het rund. Dit vlees staat bekend om zijn intense smaak en malsheid. Het bevat fijne vetdooradering wat bijdraagt aan de sappigheid en smaak.

Bavette wordt vaak geprezen door koks vanwege de veelzijdigheid ervan. Door de structuur en smaak leent het zich perfect voor verschillende bereidingswijzen, zoals grillen, bakken of marineren. Hierdoor kan dit stuk vlees op diverse manieren worden klaargemaakt om telkens nieuwe smaken te ontdekken.

Bestel topkwaliteit rundvlees direct bij de boer

Runder bavette - Biologische bavette is een stuk rundvlees wat komt uit de flank van de koe - Halve maan, vinkelap, vanglap - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Bestel je favoriete vlees direct bij de boer

Bereiding op Green Egg

Een populaire manier om bavette te bereiden is op een Green Egg barbecue. De hoge temperaturen die een Green Egg kan bereiken, helpen bij het creëren van die heerlijke rokerige korst aan de buitenkant terwijl het vlees sappig blijft van binnen. Door de directe hitte behoudt bavette zijn sappigheid en krijgt het die kenmerkende gegrilde smaak.

Om bavette perfect te bereiden op een Green Egg, is een goede voorbereiding essentieel. Zorg ervoor dat je bavette op kamertemperatuur komt voordat je het gaat grillen en breng het vlees goed op smaak met kruiden naar keuze voordat je het op de barbecue legt.

Voorbereiding van de Big Green Egg

Reiniging en Controle

Voordat je begint met het grillen van bavette op de Big Green Egg, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de barbecue goed schoon is. Zorg ervoor dat alle resten van vorige keren zijn verwijderd, vooral als je eerder andere soorten vlees hebt gegrild. Controleer of er nog voldoende houtskool aanwezig is voor een goede grillsessie. Daarnaast moet je controleren of er geen verstoppingen zijn die de luchtstroom in de barbecue kunnen belemmeren.

Een schone grillplaat en een goede luchtstroom dragen bij aan een optimale grillervaring op de Big Green Egg. Voordat je begint met het bereiden van de bavette, moet je ook het rooster reinigen om eventuele overgebleven smaken van eerdere maaltijden te verwijderen. Dit helpt bij het behouden van de pure smaak van het vlees tijdens het grillproces.

Temperatuurinstelling

Het instellen van de juiste temperatuur op jouw Big Green Egg is cruciaal voor een perfect gegrilde bavette. Verwarm de barbecue voor volgens jouw recept of naar eigen inzicht, afhankelijk van hoe gaar je jouw vlees wilt hebben. Een correcte temperatuur zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig wordt gegaard en sappig blijft zonder uit te drogen.

 • Belangrijkste punten:
  • Zorg voor een schone barbecue.
  • Controleer regelmatig of er nog genoeg houtskool aanwezig is.
  • Reinig ook regelmatig het rooster om ongewenste smaken te voorkomen.

Het belang van de juiste temperatuur

Essentieel voor perfect grillen

Om bavette op de Big Green Egg perfect te grillen, is het handhaven van de juiste temperatuur essentieel. Als je een te hoge temperatuur gebruikt, loop je het risico dat het vlees verbrandt. Aan de andere kant kan een te lage temperatuur resulteren in ongelijkmatig gegaard vlees.

Het is cruciaal om tijdens het grillen constant de temperatuur in de gaten te houden. Zo kun je voorkomen dat het vlees niet alleen gelijkmatig gaart, maar ook sappig en smaakvol blijft. Door zorgvuldig aandacht te besteden aan de hitte op je Big Green Egg, bereik je uiteindelijk het beste resultaat met jouw bavette.

Tips voor succesvol grillen

 • Voorkom verbranding: Zorg ervoor dat je Big Green Egg niet oververhit raakt om verbranding van bavette tegen te gaan.
 • Gelijkmatige garing: Controleer regelmatig of de temperatuur optimaal is om een gelijkmatige garing van het vlees te garanderen.
 • Smaak behouden: Door tijdens het grillproces alert te zijn op eventuele schommelingen in warmte, behoudt jouw bavette zijn heerlijke smaak.

Hoe grill je Bavette op de Big Green Egg

Voorbereiding van de Bavette

Om bavette te grillen op de Big Green Egg, is het essentieel om eerst de juiste temperatuur van de barbecue te bereiken. Zorg ervoor dat je Big Green Egg goed is opgewarmd voordat je begint met koken. Neem vervolgens de bavette en wrijf deze in met een beetje olie. Breng royaal zout en peper aan om smaak toe te voegen aan het vlees.

Eenmaal klaar voor het grillen, plaats je de bavette direct boven het vuur op de barbecue. Het doel is om een knapperige korst aan beide zijden van het vlees te creëren terwijl je ervoor zorgt dat het vlees sappig blijft van binnen. Draai regelmatig om en controleer of de gewenste gaarheid is bereikt door met een vleesthermometer in het dikste gedeelte van het vlees te prikken.

Tips voor perfect gegrilde Bavette

 • Regelmatig draaien: Door regelmatig te draaien tijdens het grillproces, zorg je ervoor dat beide zijden gelijkmatig worden gegaard en een mooie kleur krijgen.
 • Gebruik van kerntemperatuur: Om precies te weten wanneer jouw bavette perfect gegrild is, kun je gebruik maken van een digitale thermometer om zo nauwkeurig mogelijk de kerntemperatuur te meten.
 • Laat rusten: Nadat de bavette van de Big Green Egg afkomt, laat hem dan even rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor kan alle sappen zich weer verdelen over het vlees wat resulteert in extra malsheid.

Grill nu zelfverzekerd jouw heerlijke stuk Bavette op jouw Big Green Egg en geniet van een smaakvol gerecht vol rijke aroma’s!

Recept voor gegrilde Bavette met Chimichurri

Bereid de smaakvolle chimichurri-saus

Maak een heerlijke chimichurri-saus door peterselie, knoflook, olijfolie en azijn te mengen. Deze kruidige saus voegt een verfrissende smaak toe aan de gegrilde bavette. De combinatie van verse kruiden en oliën zorgt voor een ware smaaksensatie.

De bereiding van de chimichurri is eenvoudig: hak wat peterselie fijn, pers een teentje knoflook uit, voeg olijfolie en azijn toe en meng alles goed door elkaar. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Deze saus kan je ruim van tevoren maken om de smaken goed te laten intrekken.

Bavette chimichurri - Bereiding, Recepten & Tips - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Bavette met chimichurri

De bavette is een minder bekend, maar zeer mooi vleesstuk dat uit de lende gesneden wordt. Het vlees is mager, mooi gestructureerd en zeer geschikt om te braden en te grillen. Grote, grove vezels, een fijne bite en een intense smaak kenmerken een fijne Bavette. Serveer je Bavette medium tot medium-rare voor een optimale smaakbeleving.
Bron: Bavette chimichurri - Grutto.com
Bereidingstijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands

Ingrediënten
  

 • 2 x 120 gram bavette
 • handje verse tijm
 • 1 fijngesneden sjalot
 • 1 theelepel boter
 • handje verse oregano
 • 1/2 chilipeper, fijngehakt
 • handje verse peterselie
 • 1/2 limoen, sap
 • 1 teen knoflook, fijngesneden
 • 1 theelepel bruine suiker
 • scheutje rode wijn dressing
 • olijolie
 • zout en peper naar smaak

Instructies
 

 • Laat de bavette ontdooien en laat het vlees uit de verpakking op kamertemperatuur komen.
 • Maak intussen de chimichurri. Doe de tijm, sjalot, oregano, chilipeper, peterselie, limoensap, knoflook, bruine suiker en rode wijn dressing in een blender en mix alles kort.
 • Voeg dan een flinke scheut olijfolie toe tot 1/3 van de hoogte van de ingrediënten in de blender. Mix het geheel opnieuw tot er een saus is gevormd
 • Proef tussentijds of de saus op smaak is en voeg eventueel zout en peper toe. De textuur van de chimichurri kan gladder gemaakt worden met een beetje olijfolie
 • Verhit een pan met dikke bodem en kruid de bavette naar wens met wat zout en peper.
 • Smelt boter in de pan en leg de bavette erin zodra de boter begint te schuimen. Als je de bavette op de BBQ grilt, leg deze dan op het heetste deel.
 • Bak de Bavette ca. 1 minuut per kant en laat deze vervolgens ca. 3 minuten sudderen op laag vuur of aan de zijkant van de grill.
 • Laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten onder aluminiumfolie en serveer het dan met de snelle chimichurri.

Video

Trefwoord bavette bbq marinade, bavette chimichurri green egg, bavette chimichurri marinade, bavette chimichurri oven, saus bij bavette bbq

Rust de gegrilde bavette uit

Na het grillen is het essentieel om de gegrilde bavette voldoende te laten rusten voordat je hem aansnijdt. Door het vlees even tot rust te laten komen, behouden alle sappen zich in het vlees waardoor het malser blijft bij het serveren. Laat de bavette ongeveer 10 minuten afgedekt rusten alvorens je hem in dunne plakjes snijdt.

Het is belangrijk om tegen de vezelrichting in dunne plakjes van ongeveer één centimeter dikte te snijden voor optimale malsheid bij elke hap die je neemt. Hierdoor blijft elk stukje vlees sappig en vol van smaak wanneer geserveerd met de zelfgemaakte chimichurrisaus.

Tips voor het perfect grillen van Bavette

Op kamertemperatuur laten rusten

Zorg ervoor dat de bavette op kamertemperatuur is voordat je gaat grillen. Dit helpt om het vlees gelijkmatig te garen en sappig te houden. Door de bavette vooraf uit de koelkast te halen, kan het vlees ontspannen en blijft het malser tijdens het grillproces.

Het laten rusten van vlees zoals bavette voordat je begint met koken, zorgt ervoor dat de temperatuur zich gelijkmatig door het hele stuk verspreidt. Hierdoor wordt voorkomen dat de buitenkant van het vlees sneller gaart dan de binnenkant.

Gebruik een vleesthermometer

Om ervoor te zorgen dat jouw bavette perfect gegrild is, kun je een vleesthermometer gebruiken om de gaarheid van het vlees nauwkeurig te controleren. Steek de thermometer in het dikste gedeelte van de bavette om zo precies mogelijk te meten.

Een goede indicatie voor verschillende gradaties van gaarheid bij biefstuk is als volgt: 50-52°C (rare), 55-60°C (medium rare), 60-66°C (medium), 66-71°C (medium well) en boven 71°C (well done). Door gebruik te maken van een thermometer kun je er zeker van zijn dat jouw bavette precies goed gegaard is naar jouw smaak.

Laat even rusten na grilling

Na het grillen is het belangrijk om jouw gegrilde bavette even kort te laten rusten voordat je hem aansnijdt of serveert. Tijdens dit rustproces kunnen sappen zich weer door heel stuk verdelen wat resulteert in een malser eindresultaat.

Het laten rusten heeft als doel om alle smaken en sappen in balans te brengen, waardoor elke hap heerlijk mals en vol smaak zal zijn.

Veelgemaakte fouten bij het grillen van Bavette

Niet laten rusten na het grillen

Na het grillen van de bavette is het essentieel om het vlees te laten rusten. Hierdoor kunnen de sappen zich verspreiden en blijft de bavette sappig. Als je dit overslaat, loop je het risico dat al het vocht uit het vlees lekt.

Het niet rusten van de bavette kan resulteren in een minder sappig stuk vlees. Dit komt doordat als je direct snijdt, alle sappen eruit zullen stromen en je eindigt met droog vlees.

Te hoge temperatuur

Eén veelvoorkomende fout is het gebruik van een te hoge temperatuur tijdens het grillproces. Dit kan leiden tot verbranding van de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw is. Het draait allemaal om geduld en controle over de hitte.

Een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de buitenkant volledig verbrandt voordat de binnenkant gaar is, wat resulteert in een ongelijkmatig gekookte bavette die taai kan zijn.

Niet goed op temperatuur brengen Big Green Egg

Zorg ervoor dat jouw Big Green Egg goed op temperatuur is voor je begint met koken. Een juiste kooktemperatuur beïnvloedt niet alleen hoe snel jouw gerecht klaar zal zijn, maar ook hoe gelijkmatig en smakelijk het eindresultaat zal zijn.

Als jouw Big Green Egg niet goed op temperatuur gebracht wordt, kan dit invloed hebben op zowel de kooktijd als op hoe goed jouw bavette gegaard wordt. Neem dus altijd even extra tijd om ervoor te zorgen dat alles perfect warm is voordat je begint met bakken of braden.

Serveren en genieten van je Bavette

Dunne plakjes snijden

Snijd de gegrilde bavette in dunne plakjes tegen de draad in voor optimale malsheid. Door dit te doen, behoudt het vlees zijn sappigheid en wordt het minder taai. Hierdoor kun je elke hap heerlijk mals vlees ervaren zonder op taaie stukken te kauwen.

Het is essentieel om de bavette eerst goed te laten rusten voordat je deze aansnijdt. Zo kan het vlees zich ontspannen en blijven de sappen behouden, waardoor elke plak vol smaak zit. Zorg ervoor dat je een scherp mes gebruikt om moeiteloos door het vlees te snijden.

Serveertips met bijgerechten

Serveer de bavette met heerlijke bijgerechten zoals geroosterde groenten of romige aardappelpuree. Deze gerechten complementeren perfect de rijke smaak van het gegrilde vlees en bieden een gebalanceerde maaltijdervaring voor jou en je gasten.

Een andere geweldige optie is om wat knapperig stokbrood toe te voegen aan je maaltijd. Het brood absorbeert heerlijke vleessappen en sauzen, waardoor elke hap nog smaakvoller wordt. Bovendien zorgt een verfrissende salade voor een lichte toets die perfect samengaat met het hartige karakter van de bavette.

Genieten met familie en vrienden

Geniet van je perfect gegrilde bavette in goed gezelschap van familie en vrienden! Deel dit overheerlijke gerecht tijdens een gezellig diner of barbecue-avond waar iedereen samenkomt om te genieten van lekker eten, goed gezelschap en mooie herinneringen.

Samenzijn rondom lekker eten schept vaak onvergetelijke momenten vol gelach, gesprekken en warmte. Een mooi gedekte tafel, gevuld met geurige bavette en verrukkelijke bijgerechten, creëert een ambiance waarin iedereen zich welkom voelt en ten volste kan genieten van deze culinaire ervaring.

Slotgedachten

Met alle tips en richtlijnen die zijn besproken, kan iedereen nu met vertrouwen aan de slag met het grillen van Bavette op de Big Green Egg. Het belang van de juiste temperatuur, de voorbereiding en het voorkomen van veelgemaakte fouten zijn essentieel voor een perfect resultaat. Door deze stappen te volgen en creatief te zijn met smaken, kan het gerecht naar een hoger niveau worden getild.

Het is nu tijd om de Big Green Egg aan te steken en je eigen gegrilde Bavette te bereiden. Vergeet niet om de Chimichurri-saus toe te voegen voor die extra smaakdimensie. Experimenteer, geniet en deel je culinaire avonturen met anderen en bestel je vlees direct bij de boer,

Veelgestelde vragen

Wat is Bavette?

Bavette is een smaakvol stuk rundvlees, afkomstig van de flank van het rund. Het staat bekend om zijn rijke smaak en malsheid.

Hoe bereid je de Big Green Egg voor?

Voorbereiding op de Big Green Egg omvat het aansteken van houtskool en instellen van de juiste temperatuur volgens recept of instructies.

Waarom is de juiste temperatuur belangrijk?

De juiste temperatuur zorgt ervoor dat bavette gelijkmatig gaart en sappig blijft. Te hoge temperaturen kunnen leiden tot taai vlees.

Welk recept kan ik gebruiken voor gegrilde Bavette met Chimichurri?

Een klassiek recept voor gegrilde bavette met chimichurri bevat kruiden, knoflook, olie en azijn gemengd tot een pittige saus.

Wat zijn tips voor perfect grillen van Bavette?

Belangrijke tips zijn: marineer het vlees voor extra smaak, laat het op kamertemperatuur komen voordat je gaat grillen en snijd tegen de vezels in bij serveren voor zachter vlees.

Vlees kopen bij de boer, bestel direct bij goede boeren - Biologische boerderij vlees van Grutto bestel je bij www. Vleeskopenbijdeboer.nl

Bestel je vlees direct bij de boer