Cote de Boeuf, Tomahawk of Rib-eye

Cote de Boeuf - Tomahawk - runderkarbonade van de koe - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Côte de boeuf barbecue

Cote de boeuf is een geweldig stoer stuk vlees voor de barbecue. Het is groot stuk vlees met bot en vol van smaak, daarom super om te bereiden op de bbq! Een Côte de boeuf is een karbonade van het rund! Hij wordt gesneden met bot van de rug. Het is het appeltje van het runderrib omdat het op een oog zou lijken. We noemen het zonder bot de Rib-Eye. Het mooi rondje stukje vlees is omringd met een lekker stukje vet wat juist die intense smaak aan het vlees geeft.

Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

De Cote de boeuf bestellen online

Tomahawk - Cote de Boeuf - karbonade van het rund - www.Vleeskopenbijdeboer.nlHet stoere stuk steak vlees wat je graag op je bord wil hebben leggen wordt steeds bekender. Nu de Thuis kok steeds meer in de tuin achter de barbecue staat komen de grotere stukken vlees ook meer en meer aanbod.

Wat is de beste kerntemperatuur voor de Cote de boeuf?

Verhit de grill tot 250 tot 300 graden en gril vervolgens de Côte de boeuf aan alle kanten goudbruin. Verlaag vervolgens de grilltemperatuur naar 150 graden, leg het vlees opzij in de coole zone op indirect verder te garen tot de gewenste gaarheid. Het vlees kan gegrild worden op een kerntemperatuur van ongeveer 50-52 graden. Met deze temperatuur heb je een mooie roze kleur van binnen en alle smaken top!

Hoe lang moet de Cote de boeuf op de Barbecue?

Gebruik bij grote stukken vlees altijd een kerntemperatuurmeter en sluit de deksel van de BBQ. Afhankelijk van de het gewicht kan dit soms wel een uurtje in beslag nemen tot de gewenste temperatuur.

Temperaturen voor rundvlees

 1. Red: van 48-50 °C
 2. Rare: 51-53 °C
 3. Medium-rare: 54-57 °C
 4. Medium: en 63 °C
 5. Well-done: 63 °C of hoger

Wat kost een kilo Côte de boeuf?

Bestel je een stuk Cote de Boeuf bij de slager dan is de prijs afhankelijk van welk rund de rib afkomstig is. De kg prijs varieert tussen de 25,- en 35,-. Bij supermarketen zoals AH en Jumbo ligt de ossenhaas prijs rond 18,- á 25,- per kilo. Omdat het stukje vlees nog wat onbekender is, is het voor iedereen betaalbaar. Het bakken van het stuk rundvlees heeft wel wat vaardigheid nodig om te bereiden. Het is een groot stuk vlees wat medium het beste tot zijn recht komt met slechts basis kruiden zoals peper en zout. Maar wil je wil eens wat anders proberen neem dat wat lekkere grillkruiden gemengd met verse knoflook en olie. Besmeer je Côte de boeuf lekker in met de marinade en herhaal dit regelmatig tijdens de garing.

Hoe bak je de ideale Côte de boeuf op de barbecue? Gebruik dit stappenplan en het kan bijna niet fout gaan.

We gebruiken hier een barbecue als voorbeeld maar een grillpan kan ook prima om je steak in te bereiden

 1. Temperatuur: Laat de Cote de boeuf op kamertemperatuur komen. De kou moet uit het vlees en met een halfuurtje buiten de koelkast moet dat lukken. Bak je de steak koud uit de koelkast dan kan hij taai worden omdat hij schrikt op de barbecue.
 2. Kruiden: Gebruik een beetje olie om je steak in te smeren. Olie zorgt voor een goed korst om je vlees. Kruid de Cote de boeuf met alleen wat zout of kruiden. Peper de steak pas na het bakken. Het hete vuur zorgt ervoor dat de peper verbrand en geeft een bittere smaak. Variatietip: gebruik olijfolie, knoflook, rozemarijn, en zeezout als kruiden mengsel, erg lekker.
 3. Gebruik een tang: Prik nooit in een stuk vlees bij het keren van het vlees. Je prikt dan in gespannen vlees waarbij de vleessappen weglopen en dat is zonde.
 4. Bewegen: Tijdens het grillen is het belangrijk dat je het vlees niet continu gaat draaien maar laat het maar knapper worden door het vuur. Gebruik een tang om je Cote de Boeuf, Tomahawk of Rib-eye gelijkmatig te garen.
 5. Bak temperatuur: Op hoog vuur schroei je de Cote de Boeuf dicht zodat er een lekker bruine kleur aan elke kant is ontstaan. Dit doe je in zo’n 5 minuten.
 6. Temperatuur vlees: Zorg ervoor dat je een koude zone op barbecue hebt zodat hij rustig kan garen tot een gewenste temperatuur van zo’n 52 graden. Gebruik hiervoor een digitale thermometer.
 7. Steak rood: Hou je van een rode kleur aan de binnen kant van je steak dan is 48 – 50 °C voldoende.
 8. Vlees rose: Hou je van een rose kleur aan de binnen kant van je steak dan is 51 – 53 °C de beste temperatuur.
 9. Laat vlees rusten: Leg aluminiumfolie klaar om je Cote de Boeuf erin te leggen. Vouw het licht in elkaar en laat het 15 minuten rusten. Zo neemt de spanning van het vlees af en blijven de sappen in het vlees zitten.
 10. Na kruiden: Bestrooi als laatste de steak nog licht met wat peper.

Wat is het verschil tussen ribeye en Côte de boeuf?

De rug van de het rund bestaat uit verschillende delen. Vanaf de kop zijn een aantal ribben met been de Côte de boeuf en in het verlengde komt de rib-eye. Vervolgens komt dan in het verlengde de dunne lende, waar de entrecote uit gesneden wordt. Je kunt de appel van de rib steeds duidelijker herkennen doordat er meer mager vlees komt en slechts een vetrandje aan de rand van het vlees zichtbaar is. Goed om te weten is dat een Tomahawk of Cote de Boeuf een rib-eye is, maar dan met het been, ook wel een kotelet van het rund genoemd.

Wat is malser Cote de Boeuf, Tomahawk of Rib-eye?

Zoals gezegd komt de Cote du Boeuf en Tomahawk uit het voorste gedeelte van het rund. Het stuk naar de kop toe wordt het minst belast en daardoor ook zachter. Het vlees is dan ook goed omringd met een vetlaag en daardoor ook heerlijk mals. De rib-eye is het zachtste en doordat het vet door het vlees loopt ook het meest smaakvolle dat je van de rib kunt bereiden.

Wat is Côte de boeuf dry aged?

Dry-agd Rib-eye - appel van de rib - www.Vleeskopenbijdeboer.nlDry-aged vlees is een trend van de afgelopen jaren. In het het kort is het vlees wat langer is gerijpt onder ideale omstandigheden qua lucht vochtigheid. Het dry-aged vlees kunnen alle stukken van het rund zijn. Het rijpingsproces gebeurd in een rijpingskast, misschien heb je die wel eens gezien bij de slager. Het vlees wordt na het slachten droog opgehangen in de rijpingskast en met de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad rijpt of fermenteert het vlees nog zo’n 21 dagen lang. Het vlees is na 21 dagen wat ingedroogd aan de buitenkant en donkerder van kleur geworden. Het bevat veel meer smaak maar die smaak is ook veel sterker. Bestel je bijvoorbeeld een een stuk dry-aged Cote de Boeuf, Tomahawk of Rib-eye dan is de smaak wel totaal anders dan een niet gerijpt stuk vlees. Het is een persoonlijke keuze of je het lekker vindt, maar het proberen waard.

Koop je vlees online van een koe met een goed leven!

€129,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
€139,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
€159,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.