Rib-eye steak rundvlees

Rib-eye steak rundvlees - koe - www.Vleekopenbijdeboer.nl

Rib-eye BBQ

Rib-eye is een geweldig stoer stuk vlees voor de hotskool barbecue. Het is groot stuk vlees zonder bot en vol van smaak door het intramusculaire vet, daarom super om te bereiden op de bbq! Het heeft de vorm van een strijdbijl omdat het bot langer is dan de steak. Een Tomahawk is een karbonade van het rund! Hij wordt gesneden met bot van de rug. Het is het appeltje van het runderrib omdat het op een oog zou lijken. We noemen het zonder bot de Rib-Eye. Het mooi rondje stukje vlees is omringd met een lekker stukje vet wat juist die intense smaak aan het vlees geeft.

Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

De Rib-eye bestellen online

Tomahawk bestellen of een rib-eye steak - www.Vleeskopenbijdeboer.nlHet stoere stuk vlees wat je graag op je bord wil hebben leggen wordt steeds bekender. Nu de Thuis kok steeds meer in de tuin achter de barbecue staat komen de grotere stukken vlees ook meer en meer aanbod.

Wat is de beste kerntemperatuur voor de Rib-eye?

Verhit de grill tot 250 tot 300 graden en gril vervolgens de Rib-eye aan alle kanten goudbruin. Verlaag vervolgens de grilltemperatuur naar 150 graden, leg het vlees opzij in de coole zone op indirect verder te garen tot de gewenste gaarheid. Het vlees kan gegrild worden op een kerntemperatuur van ongeveer 50-52 graden. Met deze temperatuur heb je een mooie roze kleur van binnen en alle smaken top!

Hoe lang moet de Rib-eye op de Barbecue?

Gebruik bij grote stukken vlees altijd een kerntemperatuurmeter en sluit de deksel van de BBQ. Afhankelijk van de het gewicht kan dit soms wel een uurtje in beslag nemen tot de gewenste temperatuur.

Temperaturen voor rundvlees

 1. Red: van 48-50 °C
 2. Rare: 51-53 °C
 3. Medium-rare: 54-57 °C
 4. Medium: en 63 °C
 5. Well-done: 63 °C of hoger

Wat kost een kilo Rib-eye?

Bestel je een stuk Rib-eye bij de slager dan is de prijs afhankelijk van welk rund de rib afkomstig is. De kg prijs varieert tussen de 30,- en 36,-. Bij supermarketen zoals AH en Jumbo ligt de Rib-eye prijs rond 22,- á 28,- per kilo. Omdat het stukje vlees wat prijzig is, is het niet voor iedereen betaalbaar. Het bakken van het stuk rundvlees heeft wel wat vaardigheid nodig om te bereiden. Het is een groot stuk vlees wat medium het beste tot zijn recht komt met slechts basis kruiden zoals peper en zout. Maar wil je wil eens wat anders proberen neem dat wat lekkere grillkruiden gemengd met verse knoflook en olie. Besmeer je Rib-eye lekker in met de marinade en herhaal dit regelmatig tijdens de garing.

Hoe bak je de ideale Tomahawk op de barbecue?

Dry-aged Rib-eye bereiden op de BBQ, gebruik dit stappenplan en het kan bijna niet fout gaan.

We gebruiken hier een barbecue als voorbeeld maar een grillpan kan ook prima om je steak in te bereiden

 1. Temperatuur: Laat de Rib-eye op kamertemperatuur komen. De kou moet uit het vlees en met een halfuurtje buiten de koelkast moet dat lukken. Bak je de steak koud uit de koelkast dan kan hij taai worden omdat hij schrikt op de barbecue.
 2. Kruiden: Gebruik een beetje olie om je steak in te smeren. Olie zorgt voor een goed korst om je vlees. Kruid de Rib-eye steak met alleen wat zout of kruiden. Peper de steak pas na het bakken. Het hete vuur zorgt ervoor dat de peper verbrand en geeft een bittere smaak. Variatietip: gebruik olijfolie, knoflook, rozemarijn, en zeezout als kruiden mengsel, erg lekker.
 3. Gebruik een tang: Prik nooit in een stuk vlees bij het keren van het vlees. Je prikt dan in gespannen vlees waarbij de vleessappen weglopen en dat is zonde.
 4. Bewegen: Tijdens het grillen is het belangrijk dat je het vlees niet continu gaat draaien maar laat het maar knapper worden door het vuur. Gebruik een tang om je Rib-eye gelijkmatig te garen.
 5. Bak temperatuur: Op hoog vuur schroei je de Rib-eye dicht zodat er een lekker bruine kleur aan elke kant is ontstaan. Dit doe je in zo’n 5 minuten.
 6. Temperatuur vlees: Zorg ervoor dat je een koude zone op barbecue hebt zodat hij rustig kan garen tot een gewenste temperatuur van zo’n 52 graden. Gebruik hiervoor een digitale thermometer.
 7. Steak rood: Hou je van een rode kleur aan de binnen kant van je steak dan is 48 – 50 °C voldoende.
 8. Vlees rose: Hou je van een rose kleur aan de binnen kant van je steak dan is 51 – 53 °C de beste temperatuur.
 9. Laat vlees rusten: Leg aluminiumfolie klaar om je Rib-eye erin te leggen. Vouw het licht in elkaar en laat het 15 minuten rusten. Zo neemt de spanning van het vlees af en blijven de sappen in het vlees zitten.
 10. Na kruiden: Bestrooi als laatste de steak nog licht met wat peper.

Vleespakket kopen bij de boer

Met een vleespakket van de boer heb je die uitdaging in huis.
Met een goed gevulde box kun je het zelf ervaren.
Bestel je vleespakket online en kies je pakket.
Het vlees is vacuüm verpakt en per 2 stuks verpakt.
De koe heeft een goed leven gehad en dat proef je.
Kwaliteitsvlees zoals vlees behoort te smaken, ga jij de uitdaging aan?

Wat is het verschil tussen Rib-eye en Tomahawk?

De rug van de het rund bestaat uit verschillende delen. Vanaf de kop zijn een aantal ribben met been de Tomahawk en in het verlengde komt de ribeye steak. Vervolgens komt dan in het verlengde de dunne lende, waar de entrecote uit gesneden wordt. Je kunt de appel van de rib steeds duidelijker herkennen doordat er meer mager vlees komt en slechts een vetrandje aan de rand van het vlees zichtbaar is. Goed om te weten is dat een Tomahawk of een rib-eye is, maar dan met het been, ook wel een kotelet van het rund genoemd.

Waar komt de Rib-eye vandaan?

Wat is malser Tomahawk of Rib-eye?

Zoals gezegd komt de Tomahawk uit het voorste gedeelte van het rund. Het stuk naar de kop toe wordt het minst belast en daardoor ook zachter. Het vlees is dan ook goed omringd met een vetlaag en daardoor ook heerlijk mals. De rib-eye steak is het zachtste en doordat het vet door het vlees loopt ook het meest smaakvolle dat je van de rib kunt bereiden.

Wat is een Rib-eye dry aged?

Dry-agd Rib-eye - appel van de rib - www.Vleeskopenbijdeboer.nlDry-aged vlees is een trend van de afgelopen jaren. In het het kort is het vlees wat langer is gerijpt onder ideale omstandigheden qua lucht vochtigheid. Het dry-aged vlees kunnen alle stukken van het rund zijn. Het rijpingsproces gebeurd in een rijpingskast, misschien heb je die wel eens gezien bij de slager. Het vlees wordt na het slachten droog opgehangen in de rijpingskast en met de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad rijpt of fermenteert het vlees nog zo’n 21 dagen lang.

Dry-aged Porterhouse steak

Ook een Dry-aged Porterhouse steak wordt op deze manier gerijpt. Het vlees is na 21 tot soms wel 40 dagen flink ingedroogd aan de buitenkant en heeft diepe donkere kleur gekregen. Het bevat veel meer smaak maar die smaak is ook veel sterker. Bestel je bijvoorbeeld een een stuk dry-aged Tomahawk of Rib-eye dan is de smaak wel totaal anders dan een niet gerijpt stuk vlees. Het is een persoonlijke keuze of je het lekker vindt, maar het proberen waard.

Wat is een Rib-eye steak varken?

De Rib-eye steak varken zit op de rug van het varken. In de volksmond noemen we het een haaskarbonade. Een stukje lende (filetlapje) en de haas het ronde appeltje (varkenshaas) worden met elkaar verbonden door een T-vormig bot uit de rug. Varkens hebben minder spieren in dit deel, wat zorgt voor mals en zacht vlees. Wat Rib-eye steak bijzonder lekker maakt, is het prachtige marmerpatroon van het vlees en de sterkere smaakbeleving door de botten.

Koop een varken met een goed leven voor een optimale smaak beleving.

Een varken wat lekker heeft lopen grazen en vrij heeft rondgelopen en alles heeft kunnen eten wat er voor hem lag heeft ongelofelijk veel smaak.

Koop je vlees online van een koe met een goed leven!

€129,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
€139,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
€159,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl

Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

Geef een reactie