Steak wat is dat? Biefstuk of niet?

Steak bavette - entrecote - rib-eye, t-bone steak, flat-iron steak - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Tomahawk steak bbq

Steak is de Engelse benaming voor biefstuk in het Nederlands. Steak is een spier van het rund die we ook kennen als rib-eye, flat-iron steak, tournedos, entrecote, Côte de boeuf, tomahawk, bavette steak. een verzamelnaam voor meerdere rundvlees delen. In de slagerij is de vlees bestemming van een steak geen biefstuk maar de minder courante technische delen van de koe. Misschien zegt de naam Beef en steak je wel iets? In de slagerij wordt het benoemd als rundersteak, deze spier kenmerkt zich doordat hij iets minder mals is dan een biefstuk maar daarom niet minder lekkerder. Goed gebakken en kort van draad gesneden is het top!

Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

Rundersteak kopen

Steak wat is dat - rib-eye, tomahawk steak, flat-iron steak - www.Vleeskopenbijdeboer.nlHet is vaak een stoer stuk vlees wat je graag op je bord wil hebben leggen. Bij veel mensen is de steak nog wat onbekender maar ook in de supermarkt kom je verschillende steaks vaak tegen. In de tuin zijn we vaker te vinden achter de barbecue, zelfs in de winter. Het buitenleven wordt steeds gewoner en bereiden we thuis ook die lekkere stukken vlees.

Flat-ironsteak

De bbq worst en speklap zijn te gewoon geworden en variatie en uitdaging is het gevolg. Met een vleespakket van de boer heb je die uitdaging in huis.
Met een goed gevulde box kun je het zelf ervaren. Kwaliteitsvlees zoals vlees hoort te proeven, durf jij het aan?

Wat is de beste kerntemperatuur voor de Bavette?

Grill of bak de steak zo’n 2 minuut direct op het hete rooster van de barbecue of in een grillpan. Doe dit hetzelfde met de andere zijde totdat hij mooi is dichtgeschroeid. Leg de steak indirect om te garen tot een de gewenste temperatuur. Gebruik een kerntemperatuurmeter om het te meten als je de bavette medium rare wilt hebben op 52 °C. Met deze temperatuur heb je een mooie roze kleur van binnen en alle smaken top! Medium rare is de beste gaarheid voor een lekkere steak.

Temperaturen voor rundvlees

 1. Red: van 48-50 °C
 2. Rare: 51-53 °C
 3. Medium-rare: 54-57 °C
 4. Medium: en 63 °C
 5. Well-done: 63 °C of hoger

Welke soorten steak zijn er, top10?

We geven je een overzicht van welke soorten steaks er gesnedenen worden uit een rund.

 1. Ossenhaas waar komt de haas vandaan?

 2. Biefstuk of kogelbiefstuk het verschil!
  Lees verderop het verschil tussen kogel en Hollandse biefstuk

 3. Entrecote steak

  Entrecote is een heerlijk stukje vlees van de rug van de koe. Het wordt ook wel de middelste rib genoemd en komt uit het dikste deel van de dunne lende. Entrecote herken je aan de kleine vetrandjes die voor veel smaak zorgen.

 4. Rib-eye

 5. T-bone steak

 6. Cote de Boeuf, Tomahawk steak

 7. Flat-iron steak

 8. Bavette steak

 9. Longhaas

 10. Pichana steak

Wat kost een kilo steak?

Bestel je een stuk steak bij de slager dan is de prijs afhankelijk van welk rund de steak afkomstig is en welk deel van de koe. Zo is de ossenhaas het duurste stukje van het rund en longhaas een van de goedkoopste. De kg prijs varieert tussen de 18,- en 55,-. Bij supermarketen zoals AH en Jumbo ligt de steak prijs rond 13,- á 40,- per kilo. Voor veel mensen zal de prijs en de onbekendheid van een stukje vlees een drempel kunnen zijn.

Hoe bak je een rumpsteak?

Het bakken van het stukje rundvlees vraagt wel wat kennis om het op de juiste manier te bereiden. Een steak goed bereiden met dikke en dunne delen is medium het beste om medium-rare (54-57 °C) te bakken met slechts basis kruiden zoals peper en zout. Maar wil je wil eens wat anders proberen neem dat wat lekkere grillkruiden gemengd met verse knoflook, rozemarijn en olie. Besmeer je steak lekker in met de marinade en herhaal dit regelmatig tijdens de garing voor het beste resultaat.

Hoe bak je de ideale steak op de barbecue?

Gebruik dit stappenplan en het kan bijna niet fout gaan.

We gebruiken hier een barbecue als voorbeeld maar een grillpan kan ook prima om je steak in te bereiden

 1. Temperatuur: Laat de steak op kamertemperatuur komen. De kou moet uit het vlees en met een halfuurtje buiten de koelkast moet dat lukken. Bak je de steak koud uit de koelkast dan kan hij taai worden omdat hij schrikt op de barbecue.
 2. Kruiden: Gebruik een beetje olie om je steak in te smeren. Olie zorgt voor een goed korst om je vlees. Kruid de bavette met alleen wat zout of kruiden. Peper de steak pas na het bakken. Het hete vuur zorgt ervoor dat de peper verbrand en geeft een bittere smaak. Variatietip: gebruik olijfolie, knoflook, rozemarijn, en zeezout als kruiden mengsel, erg lekker.
 3. Gebruik een tang: Prik nooit in een stuk vlees bij het keren van het vlees. Je prikt dan in gespannen vlees waarbij de vleessappen weglopen en dat is zonde.
 4. Bewegen: Tijdens het aanzetten van het vlees is dat je de buitenzijde eerst goed dicht schroeit. zodat de vleessappen erin blijven zitten. Gebruik een tang om je steak om die gelijkmatig te grillen.
 5. Bak temperatuur: Op hoog vuur schroei je de steak dicht zodat er een lekker bruine kleur aan elke kant is ontstaan.
  Dit doe je in zo’n 1 – 5 minuut per zijde afhankelijk van de grote en het gewicht.
 6. Temperatuur vlees:

  Zorg ervoor dat je een koude zone op barbecue hebt zodat de steak rustig kan garen tot een gewenste temperatuur van zo’n 52 graden. Gebruik hiervoor een digitale thermometer.

 7. Steak rood: Hou je van een rode kleur aan de binnen kant van je steak dan is 48 – 50 °C voldoende.
 8. Vlees rose: Hou je van een rose kleur aan de binnen kant van je steak dan is 51 – 53 °C de beste temperatuur.
 9. Laat vlees rusten: Leg aluminiumfolie klaar om je steak erin te leggen. Vouw het licht in elkaar en laat het 10 minuten rusten. Zo neemt de spanning van het vlees af en blijven de sappen in het vlees zitten.
 10. Na kruiden: Bestrooi als laatste de steak nog licht met wat peper.

Vleespakket kopen bij de boer

Met een vleespakket van de boer heb je die uitdaging in huis.
Met een goed gevulde box kun je het zelf ervaren.
Bestel je vleespakket online en kies je pakket.
Het vlees is vacuüm verpakt en per 2 stuks verpakt.
De koe heeft een goed leven gehad en dat proef je.
Kwaliteitsvlees zoals vlees behoort te smaken, ga jij de uitdaging aan?

Steak tartaar kopen

Steak tartaar is een klassieker. Vroeger werd deze met de hand versneden tot kleine stukjes en daarna fijn gehakt met de bijl of mes.
Tegenwoordig wordt vlees voor steak tartaar fijn gemalen zoals tartaar. Vervolgens gemengd met allerlei lekkere ingrediënten en rauw opgediend als een soort filet American. In restaurants vaak te bestellen als voorgerecht. Tip: garneer de steak tartaar met truffelmayonaise om een diepere smaak te geven.

Klassiek steak tartaar recept

Wat is het verschil tussen ossenhaas en een biefstuk?

De ossenhaas komt van de rug. De biefstuk van de haas zit vast aan de lende gescheiden door botten, in zijn geheel wordt hij ook wel T-Bone steak genoemd. Van de ossenhaas snijd met tournedos, hoge biefstukken die boterzacht zijn en smelten op je tong bij elk hapje. Het is dan ook het duurste stukje vlees in de koe.

Verschil Kogelbiefstuk en biefstuk?

De biefstuk of kogelbiefstuk is een bekende biefstuk die iedereen wel eens heeft gegeten in wat voor vorm dan ook. De kogelbiefstuk is na de ossenhaas het duurste omdat daar slechts een aantal delen van in een koe zitten namelijk de dikke lende en zijlende, de kogel van het spierstuk en de kogel van de bovenbil. Kogelbiefstuk is dan ook iets duurder dan gewone biefstuk, maar ook iets zachter van natuur.

Hollandse Biefstuk

De biefstuk welke je ook wel eens ziet staan als Hollandse biefstuk wordt van meerdere technische delen gesneden. De meeste biefstuk komt van de bil (de achtervoet van de koe). Het achterste deel van de koe werkt hard en heeft dan ook veel spiermassa en snij de lekkerste steaks van. Zo wordt de biefstuk o.a. gesneden van het vaste deel bovenbil en het vast deel spierstuk. Daarnaast is de kwaliteit van de koe van invloed voor welke stukken nog meer geschikt zijn en mals genoeg.

Van welk deel wordt biefstuk gesneden?

Koop je vlees online van een koe met een goed leven!

€129,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
€139,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
€159,95
in voorraad
Vleeskopenbijdeboer.nl
Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.