Wat is een Bavettesteak? “Bavette” is de Franse naam voor de zijsteak van een koe, onze chef biefstuk steaks. Flank steak is afkomstig van de onderbuik (de vang) van de koe en is ongeveer vrij lang en plat. De bavette, ook wel halve maan, vanglap, vinkelap of slabbetje genoemd, is een biefstuk die onze chef graag op de barbecue bereidt. Het is bekend dat het zeer rijk van smaak is en een relatief losse (bijna afbrokkelende) textuur heeft als het goed wordt gekookt.
Het wordt vaak ‘de slagerssnede’ genoemd, omdat je bekend is dat slagers deze gereserveerd hebben voor hun eigen plezier! De reden hiervoor is dat het relatief goedkoper is dan andere delen, maar steeds bekender wordt om zijn rijke, diepe smaken vanwege het hoge gehalte aan zeer fijn intramusculair vet (marmering). Omdat het intramusculaire vet zo fijn is, kan Bavette-biefstuk heel gemakkelijk te gaar en uitgedroogd raken op de grill. Daarom raden we aan om snel en op hoge temperaturen te koken, zodat je perfecte, medium-rare resultaten bereikt.
Het kiezen van de perfecte Bavette Steak
Hoewel er om de een of andere reden een grote discussie lijkt te bestaan over de vraag of graan- of grasgevoerd rundvlees het best smakende, gezonde en milieuvriendelijke rundvlees oplevert, wijst al het onderzoek erop dat grasgevoerd rundvlees als beste uit de bus komt. Hoewel we er hier niet te diep op in willen gaan, raden we je ten zeerste aan om met de wetenschappers mee te gaan en ervoor te zorgen dat de bavette steak die je koopt afkomstig is van een koe die met gras is gevoerd! Dit levert de bavette steak op met de grill en de pan, met een hoger gehalte aan vitamines, mineralen en omega 3-vetzuren, maar ook aanzienlijk dieper van smaak en sappiger van malsheid!
Je kunt grasgevoerde bavettesteak vrij gemakkelijk herkennen aan de donkerder dan gebruikelijke rode vleeskleuren en ‘oranjeachtig’ vet op.
Ouder wordende Bavette-biefstuk
Hoe je je bavette steak is gerijpt, is cruciaal voor de smaak en malsheid ervan wanneer je je eerste hap neemt. Sommigen zeggen dat je bavette altijd dry-aged moet zijn, terwijl anderen zeggen dat het wet-aged moet zijn. Sommigen zeggen dat 21 dagen rijping zo te lang is, terwijl anderen zeggen dat het te kort is. Nadat we een zeer breed scala aan rijpingstechnieken hebben uitgeprobeerd en getest, leert onze ervaring ons dat een zeer zeldzame balans tussen droge rijping en natte rijping de beste resultaten oplevert: de voorste levert alle smaak en de laatste, zachtheid! Als je meer wilt weten over de verschillen tussen droog en nat gerijpt rundvlees.
Hoe bewaart u Bavette Steak?
Dit onderdeel is belangrijk! U wilt er zeker van zijn dat u uw bavettesteak aanschaft bij een leverancier die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat uw bavettesteak zo lang (maar toch natuurlijk) mogelijk vers blijft – en niet alles doet wat in hun macht ligt om u weer terug te laten komen , en opnieuw, en opnieuw, je zuurverdiende geld uitgeven aan voedsel dat te snel opgaat!
Dat is waar vacuümverpakken om de hoek komt kijken! In een vacuümverpakking blijft bavette steak 2 weken goed in de koelkast, en vers in de vriezer tot maar liefst 2 – 3 jaar! Dat is ongelofelijk als je bedenkt dat een bavette steak die in een typisch plastic bakje zit, slechts 1 tot 2 dagen goed blijft in je koelkast en in je koelkast 6 tot 12 maanden. Als je nog niet weet wat vacuümverpakken is, lees dan onze diepgaande duik in de wetenschap achter het vacuümverpakken van rundvlees.
Hoe Bavette steak te bereiden
Bavette steak kan op vele manieren bereid worden. Hier is een fragment uit onze masterclass over het bereiden van bavette steak in een koekenpan, je.
- Verwarm een zware pan op middelhoog vuur en besprenkel met een eetlepel olijfolie.
- Plaats de Bavette Steak in de pan
- Draai hem elke minuut gedurende 8 minuten om – zorg ervoor dat er aan beide kanten een gouden korst is gevormd.
- Voeg 1 eetlepel boter en 2 geperste teentjes knoflook toe aan de pan
- Bedruip de biefstuk gedurende één minuut met de boterachtige, knoflookachtige druppels
- Haal de gekookte Bavette-biefstuk uit de pan en laat 5 – 7 minuten rusten voordat u hem aansnijdt.
Wij raden u aan uw Bavette Steak te serveren met gestoomde spruitjes en in de oven geroosterde aardappelen!
Wil je meer weten over de deze Bavette steak? Lees dan onze Bavette wiki waar we dieper ingaan op deze rundersteak.