Intramusculair vet
Wat is intramusculair vet? Wat is het en waarom is het belangrijk?
Intramusculaire vet is het vet wat tussen de spieren van elk dier zit. We noemen het marmering bij rundvlees en geeft extra smaak wat los komt bij het bakken. Vet zorgt ervoor dat rundvlees makkelijker beweegt en zorgt voor malser vlees met een mooie natuurlijke smaak. Door bepaalde grove voeding zoals eikels en de aanleg van het ras wordt het vet in het rundvlees maar ook varkensvlees vastgehouden. Het vlees wordt wanneer het lichaam onverzadigd vet krijgt, een mooie marmering wat in je mond aandoet als zacht, mals en je ervaart het als een smaaksensatie. Het intramusculair vet in het vlees geeft je een upgrade en verhoogt de prijs van het vlees zoals wagyu vlees.
Bestel een compleet vleespakket van de boer, voor een echt stuk vlees met veel smaak!
Een goed stuk vlees heeft de juiste vetgehalte. Misschien herken je het wel als je vlees stooft. Heel mager vlees, zoals een magere runderlap, wordt vaak stugger en heeft weinig smaak. Daarentegen geeft een riblap met intramusculaire vet en een randje aan de buitenzijde veel meer smaak aan je vlees. Het wordt vooral romiger en zachter omdat vet tijdens het stoven ervoor zorgt dat het vlees niet uitdroogt. Het vet smelt namelijk tijdens het stoven of grillen van het vlees en dat is een groot verschil bij elke hap.
Vet vlees goed voor de spieren
Vet geeft boerderijdieren energie, wanneer ze zwaar werk moeten verzetten en de voeding die ze tot zich nemen niet geheel verbranden. De overige vetten worden ergens in het lichaam van het beest opgeslagen. Voor dieren is vet erg belangrijk om soepel te bewegen waarbij de spieren hun werk doen zoals herkauwen van gras.
Smaakversterker intramusculaire vet
Als we vet van een steak zien op ons bord dan trekken we al een scheve mond. We zijn namelijk niet gewend om vet vlees te eten. Jarenlang zijn de industrie dieren zo mager mogelijk gevoed om zo mager mogelijk vlees te produceren. Vet associeert de mensen namelijk met dik worden. Hoewel intramusculaire vet juist een smaakversterker is ziet het oog graag wat anders.
Vet zorgt voor soepele spieren en maakt het vlees uiteindelijk soepel en lekker.
Rundvlees met veel vet
Rundergehakt en entrecote hebben zo’n 5 gram vet per 100 gram. Bij gehakt zit het vermengd met het magere vlees en bij een entrecote of rib-eye, Tomahawk zie je het vet zitten. Als je dit af en toe eens eet is het niet slecht voor je gezondheid. Eet je dit vaker dan heeft het misschien wel op termijn invloed op je lichaam. In een gezond voedingspatroon is mager vlees de eerste keuze.
Vleespakket kopen bij de boer
Met een vleespakket van de boer heb je dat lekker vlees in huis.
Met een goed gevulde box kun je het zelf ervaren.
Bestel je vleespakket online en kies je pakket.
Het vlees is vacuüm verpakt en per 2 stuks verpakt.
De koe heeft een goed leven gehad en dat proef je.
Kwaliteitsvlees zoals vlees behoort te smaken, ga jij de uitdaging aan?
Bij welke temperatuur smelt vet in vlees
Het vet van de koe smelt bij zo’n 45-50 °C op een natuurlijke manier. Daarnaast is rundervet zeer geschikt om op hoge temperaturen mee te bakken en te frituren. Vroeger verkochten ze rollen met gesmolten rundervet ipv van rollen roomboter en werd het in elke keuken gebruikt. Rundvet is niet smeerbaar maar moest je ook snijden om te laten smelten. Voordeel is dat je vlees veel smakelijker wordt en minder snel uitdroogt. Dan heb je ook nog varkensvet of reuzel en dat is een stuk zachter en heeft een smeltpunt van zo’n 26-40 °C. Reuzel is fluweel zacht als het iets warm is en makkelijk smeerbaar.
Injection intramusculaire veterinaire
Intramusculaire vet is het vetweefsel wat tussen de spieren en om organen zit. Bij de mens kan dit een schadelijk zijn als er teveel vet rondom de organen zit maar bij dieren is dat anders. Bij dieren hoopt het zich op in het diepste deel van de huid, en in de onderhuidse laag. Daarom hebben dieren het in de winter niet gauw kou want het zorgt voor isolatie schild bij de winterse kou maar ook bij de warme zomer dagen. Het beschermend organen en heeft een reservefunctie voor voeding.
Bevat rundvlees meer vet of varkensvlees?
Volgens professor De Smet heeft het meeste verse varkensvlees een veel lager vetgehalte. ‘Varkenshaas, spareribs, zelfs spareribs of gekookte ham zijn niet veel vetter dan kip of rundvlees. Steaks zonder vetranden hebben een vetgehalte van 1% tot 3%. Dit is vergelijkbaar met een biefstuk.
Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!