Peking eend recept: de oorsprong, ingrediënten en tips

Peking eend recept - Eendenborstfilet of eendenbout - Verse eend kopen bij de boer - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Ben je benieuwd hoe je Peking eend maakt? Wist je dat het gemiddelde persoon in Nederland ongeveer 19 kilo eend per jaar consumeert? Dat is een hele hoop kwakende maaltijden! Als jij ook een liefhebber bent van deze sappige lekkernij, dan heb ik nog goed nieuws voor je. In dit artikel delen we het geheim achter het perfecte knapperige Peking eend recept nog. Van de krokante huid tot de smaakexplosie in elke hap, leer hoe je thuis deze Chinese klassieker kunt bereiden en indruk kunt maken op vrienden en familie.

Inhoud toon

De oorsprong van Peking eend

Oude Chinese keizerlijke keukens

Peking eend, een traditioneel gerecht dat teruggaat tot de Yuan-dynastie, vindt zijn oorsprong in de weelderige keizerlijke keukens van het oude China. Deze heerlijke delicatesse was voorbehouden aan de koninklijke tafels en werd met veel zorg bereid voor de keizers en hun hofhouding. Het is fascinerend om te bedenken hoe dit iconische gerecht door de eeuwen heen is geëvolueerd, terwijl het zijn historische banden met de stad Peking behield.

Het recept voor Peking eend heeft diepe wortels in het rijke culinaire erfgoed van China. Doorheen zijn geschiedenis heeft deze smakelijke lekkernij zich verspreid over verschillende regio’s, waarbij elke streek zijn eigen unieke twist toevoegde aan het traditionele recept. Dit illustreert hoe eten niet alleen voedzaam kan zijn, maar ook een belangrijk aspect van culturele uitwisseling vormt.

Belangrijke ingrediënten voor authentieke Peking eend

Speciaal gefokte eenden

Voor een heerlijk Peking eend recept is het gebruik van speciaal gefokte eenden essentieel. Deze eenden worden op een specifieke manier grootgebracht, waardoor ze mals en sappig vlees leveren met knapperige huid. De kwaliteit van het vlees is cruciaal om de perfecte smaak en textuur te bereiken die kenmerkend zijn voor de traditionele Peking eend.

Het fokken van deze bijzondere eenden vereist aandacht voor detail, voeding, en leefomstandigheden. Door de zorgvuldige selectie van de juiste rassen en optimale groeiomstandigheden kan het vlees zijn karakteristieke smaak ontwikkelen. Dit draagt bij aan het onderscheidende aroma en de textuur die zo geliefd zijn in dit iconische gerecht.

Moutsiroop voor een zoete glans

Een ander belangrijk ingrediënt dat bijdraagt aan de heerlijke smaakbeleving van Peking eend is moutsiroop. Deze siroop wordt gebruikt om de kenmerkende glanzende laag op de buitenkant van de gebraden eend te creëren. De moutsiroop geeft niet alleen een prachtige glans, maar ook een subtiele zoetheid aan het gerecht.

De combinatie van hartigheid uit het geroosterde vlees met een vleugje zoetheid zorgt voor een gebalanceerde smaakervaring die elke hap tot genot maakt. Het gebruik van moutsiroop als onderdeel van het kookproces benadrukt dus niet alleen visueel vakmanschap, maar versterkt ook culinaire genoegens.

Bestel de beste kwaliteit eendenvlees direct bij de boer

Wat is eendenbout met huid - Eend kopen bij de boer - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Bestel je favoriete eendenvlees direct bij de boer

Voorbereiden van de eend voor het roosteren

Reinigen en opblazen van de eendenhuid

Het reinigen van de eendenhuid is een cruciale stap bij het bereiden van peking eend. Nadat de vogel is geplukt, wordt kokend water over zijn huid gegoten om ervoor te zorgen dat deze strak blijft tijdens het koken. Vervolgens wordt lucht tussen de huid en het vlees geblazen om een knapperige textuur te verkrijgen.

Eenmaal schoongemaakt en opgeblazen, wordt er gestart met het marineren van de eend.

Marineren met een mix van kruiden en specerijen

De volgende stap na het reinigen is om de eend te marineren met een combinatie van kruiden en specerijen. Deze mix kan bestaan uit ingrediënten zoals gember, knoflook, steranijs, Chinese rijstwijn en sojasaus. De marinade dringt diep door in het vlees terwijl je wacht tot alle smaken samenkomen voordat je begint met koken.

Naast kruidige marinades kan ook zoete sojamarinade worden gebruikt voor extra smaakdimensies.

Hangend drogen om de huid te koken

Het laatste proces voordat daadwerkelijk begonnen wordt met roosteren is om de gemarineerde eend aan een haak op te hangen in een goed geventileerde ruimte of voorzichtig te laten drogen in koelkastcondities. Dit helpt bij het creëren van die kenmerkende knapperige eendenhuid waar Peking-eend bekend om staat.

Het doel hiervan is niet alleen dat overtollig vocht verdampt maar ook dat dit proces ervoor zorgt dat vet onder de huid trekt waardoor deze uiteindelijk lekkerder zal smaken als hij geroosterd wordt.

Het roosterproces van Peking eend uitgelegd

Langzaam roosteren

Het langzaam roosteren van de Peking eend is essentieel om die perfecte knapperige huid en sappige textuur te bereiken. Door de trage kookmethode in een houtgestookte oven kan het vet onder de huid smelten, waardoor de huid knapperig wordt terwijl het vlees mals blijft. Dit proces zorgt ervoor dat elke hap een explosie van smaak en textuur biedt.

De langzame gaartijd stelt ook het vlees in staat om zijn natuurlijke sappen vast te houden, wat resulteert in een ongelooflijk malse eendenbout met een rijke smaak. Dit betekent dat elke beet vol zal zijn met heerlijke aroma’s, waardoor je je afvraagt waarom je dit niet eerder hebt geprobeerd!

Gelijktijdig draaien en bedruipen

Tijdens het roosteren moet de Peking eend regelmatig worden gedraaid en bedruppeld met een mengsel van honing en sojasaus. Deze handeling zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling over het hele oppervlak van de eend, wat resulteert in die kenmerkende krokante buitenkant.

Door consistent te draaien en bedruipen wordt voorkomen dat delen van de eend verbrand raken of uitdrogen. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige garing overal, waardoor elke hap net zo lekker is als de vorige.

De perfecte huid: krokant en goudbruin

Het droogproces voor het roosteren

Het geheim van het krijgen van de krokante en goudbruine huid bij een Peking eend ligt in het zorgvuldige droogproces voordat je deze gaat roosteren. Nadat de eend is gekruid, wordt deze blootgesteld aan lucht gedurende een bepaalde tijd om overtollig vocht te verwijderen. Dit proces helpt de huid uitdrogen, waardoor deze tijdens het roosteren knapperig wordt.

Eenmaal gekruid, moet de eend ongeveer een uur worden blootgesteld aan lucht op een koele, goed geventileerde plaats. Door dit cruciale proces kan de huid strakker worden en zal het resultaat na het roosteren een verrukkelijk knapperige textuur hebben. Deze stap is essentieel om die authentieke Peking eend met zijn kenmerkende knapperige en goudbruine huid te bereiken.

Resultaat: knapperige, goudbruine huid

Na zorgvuldig te zijn gedroogd, wordt de Peking eend vervolgens geroosterd tot perfectie. Het resultaat van dit nauwgezette proces is een verbluffende knapperige, donker-goudbruine buitenkant die barst van smaak en textuur. Bij elke hap proef je de heerlijke combinatie van malse eendenvlees met die karakteristieke krokante korst.

Deze krokante en glanzende bruinheid is niet alleen visueel aantrekkelijk maar belichaamt ook waar authenticiteit voor staat als het gaat om Peking eend – een culinaire ervaring die alle zintuigen prikkelt.

Snelle pekingeend met Chinese pannenkoekjes

Voor ons recept gebruiken we niet een hele eend maar alleen de eendenborstfilet!

Peking eend recept - Eendenborstfilet of eendenbout - Verse eend kopen bij de boer - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Peking eend recept

Snelle Pekingeend met pannenkoekjes
Dit iconische gerecht vond zijn weg naar het Westen in de tweede helft van de 19e eeuw en blijft sindsdien een culinair hoogtepunt. In vooraanstaande Pekingse restaurants worden de eenden geroosterd in speciaal gebouwde ovens. Nu kan je ook thuis genieten van de weelde van Peking eend, met een eenvoudige bereidingswijze die de zintuigen betovert. Een emotionele reis door smaak en traditie begint met dit culinaire meesterwerk.
Bron: Pannenkoekjes met eendenborst en hoisinsaus
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

 • 2 eendenborstfilets
 • 2 theelepel sojasaus
 • 2 theelepel shaoxing rijstwijn (verkrijgbaar bij de toko)
 • 1 theelepel zonnebloemolie
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • zwarte peper naar smaak
 • 1 pakje dunne Chinese pannenkoekjes (verkrijgbaar in de vriezer bij de toko)
 • 1/3 komkommer
 • 1/4 Chinese kool
 • 3 lente-ui
 • ghee of boter
 • 1 flesje hoisinsaus
 • ook nodig: klein stoommandje voor de pannenkoekjes

Instructies
 

 • Leg de eendenborstfilets met de vetlaag naar boven op je werkvlak. Snijd vervolgens met een scherp mes de vetlaag ruitvormig in tot op het vlees.
 • Maak een marinade van de sojasaus, shaoxing wijn, zonnebloemolie, gemberpoeder en een snufje zwarte peper.
 • Smeer hier de filets helemaal mee in en leg afgedekt op een bord. Laat 1 uur marineren terwijl het vlees ook op kamertemperatuur komt.
 • Haal de pannenkoekjes uit de vriezer en laat deze ontdooien op het aanrecht. Snijd de komkommer, Chinese kool en lente-ui in flinterdunne reepjes. Dit wordt straks de vulling van de pannenkoekjes.
 • Zet een koekenpan op het vuur en laat deze zeer heet worden. Zonder vet, want dat heb je niet nodig bij eendenborst, door de hitte zal de vetlaag smelten en daarin bak je de eendenborst.
 • Leg de filets op de vetkant in de pan en blijf er 5 minuten vanaf. De vetlaag gaat langzaam smelten en deze kant begint bruin te worden. Beweeg de filets heen en weer en bak nog circa 5 minuten.
 • Als de onderkant mooi goudbruin is, keer je de filets om, zet je het vuur iets lager en voeg je een eetlepel ghee of een klontje boter toe. Voor deze zijde heb je nog ongeveer 5 minuten nodig.
 • Schep met een lepel af en toe wat braadvet over de filets heen. Haal de filets daarna uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten.
 • Zet in de tussentijd een pan met een laagje water op waar straks het stoommandje in past. Stoom de pannenkoekjes daarna 10 minuten
 • Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken met een scherp mes en zet op tafel samen met het stoommandje met de pannenkoekjes, een bord met de reepjes komkommer, Chinese kool en lente-ui en een bakje hoisinsaus.

Video

Trefwoord Peking eend recept, peking eendborst, peking eendborstfilet, Pekingeend recept

Pannenkoekjes voor bij de Peking eend maken

Bereiden van pannenkoekjes

Voor het maken van de pannenkoekjes bij de Peking eend heb je een dun en zacht beslag nodig. Het is belangrijk om het beslag goed uit te smeren in de pan, zodat je dunne pannenkoekjes krijgt. Dit kun je doen door een kleine hoeveelheid beslag in de pan te gieten en vervolgens snel rond te draaien totdat de bodem bedekt is. Bak ze aan beide kanten tot ze licht goudbruin zijn.

Om ervoor te zorgen dat ze lekker knapperig blijven, kun je ze warm houden in een theedoek of aluminiumfolie terwijl je wacht tot alle pannenkoekjes gebakken zijn.

Gebruik van vulling

Een heerlijke vulling voor deze pannenkoekjes bestaat uit gesneden lente-ui en hoisinsaus. De frisse smaak van lente-ui geeft een lekkere crunch aan de romige hoisinsaus, waardoor elke hap vol smaak is. Nadat je dunne plakjes eend op het pannenkoekje hebt gelegd, bak de voeg je wat lente-ui toe samen met een scheutje hoisinsaus voordat je het oprolt.

Het is als een smaakvol cadeautje – eerst komt de knapperige textuur van de lente-ui, gevolgd door die zoete en hartige kick van hoisinsaus – alles verpakt in die delicate pannenkoeken!

Het serveren van Peking eend met bijgerechten

Toevoegen van Groenten

De perfecte aanvulling op de Peking eend zijn dun gesneden komkommer en prei. Deze groenten voegen een knapperige textuur toe aan de zachte eend. Door het toevoegen van deze verse groenten, krijgt elke hap een verfrissende toets die de smaakervaring verbetert.

Het is essentieel om de komkommer en prei in dunne reepjes te snijden, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgerold in de pannenkoekjes samen met de heerlijke stukjes eend. Hierdoor ontstaat er een perfecte balans tussen vlees, groenten en saus voor een onweerstaanbare smaaksensatie.

Serveren met Zoete Bonensaus en Knoflook

Een onmisbaar onderdeel bij het serveren van Peking eend zijn zoete bonensaus en plakjes knoflook. De zoete bonensaus voegt een rijke, hartige smaak toe die perfect samengaat met het sappige vlees van de eend. Bovendien brengen plakjes knoflook een pittige kick naar het gerecht, waardoor elke hap vol aroma’s zit.

Het combineren van deze bijgerechten versterkt niet alleen de smaken van de eend, maar creëert ook een harmonieuze balans tussen zoet, hartig en kruidig – allemaal tegelijk! Dit maakt elke beet tot een verrukkelijke ervaring die je keer op keer wilt herhalen.

Variaties op het traditionele Peking eend recept

Moderne Sausvariaties

De moderne keuken biedt talloze mogelijkheden om Peking eend te verrijken met verschillende sauzen en kruidenmarinades. Denk aan een pittige sriracha-glazuur, een zoete hoisinsaus of zelfs een verrassende sinaasappel-gember dressing. Deze sauzen voegen niet alleen smaak toe, maar geven ook de vrijheid om de eend aan te passen aan persoonlijke voorkeuren en smaken.

Een andere creatieve benadering is het gebruik van diverse groentegarnituren om de traditionele Peking eend te vergezellen. Bijvoorbeeld, in plaats van de gebruikelijke lente-uitjes en komkommerreepjes, kunnen geroosterde wortelslierten of knapperige paksoi worden geserveerd. Dit biedt niet alleen nieuwe texturen en smaken, maar zorgt ook voor een visueel aantrekkelijkere presentatie.

Experimentele Bereidingswijzen

Voor diegenen die graag experimenteren in de keuken, zijn er spannende bereidingswijzen zoals gerookte Peking eend. Door het vlees eerst te marineren in aromatische kruiden en vervolgens langzaam te roken boven houtsnippers, kan een unieke rokerige smaak ontstaan die perfect samengaat met de natuurlijke sappigheid van de eend.

Naast roken kan men ook denken aan sous-vide bereiding waarbij het vlees vacuüm wordt afgesloten en langzaam wordt gegaard in water op lage temperatuur. Deze methode resulteert in ongelooflijk mals vlees dat doordrenkt is met heerlijke smaken zonder kans op uitdroging.

Tips voor het perfecte resultaat

Gaarheid controleren

Tijdens het roosteren van de Peking eend is het essentieel om zorgvuldig te controleren op de juiste gaarheid. Dit helpt voorkomen dat de eend te droog wordt of niet goed gaar is. Een handige manier om dit te doen, is door met een vleespen in het dikste gedeelte van de eend te prikken. Als er helder sap uitkomt, dan is de eend klaar.

Een andere methode om ervoor te zorgen dat je Peking eend perfect gaar wordt, is door gebruik te maken van een vleesthermometer. Steek deze in het dikste gedeelte van de eend zonder bot en wacht tot deze een temperatuur bereikt van 75°C. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je Peking eend heerlijk mals en sappig zal zijn.

Hoogwaardige ingrediënten gebruiken

Voor een authentieke smaakervaring bij het bereiden van jouw Peking eend recept, is het belangrijk om hoogwaardige ingrediënten te gebruiken. Kies voor verse kruiden, specerijen en aromatische groenten die bijdragen aan de rijke smaakbeleving van dit klassieke gerecht.

Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de eend zelf een grote rol in het uiteindelijke resultaat. Zorg ervoor dat je kiest voor een goede kwaliteit hele eenden die voldoen aan jouw culinaire standaarden. Door hoogwaardige ingrediënten te selecteren, ben je verzekerd van een overheerlijke Peking eend waarvan iedereen zal genieten.

Afsluitende Gedachten

En dat is een wrap, eend-elijk zijn we aan het einde gekomen van dit smakelijke avontuur door de wereld van Peking eend. Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan om je eigen culinaire reis te beginnen en deze klassieke Chinese lekkernij thuis te bereiden. Vergeet niet, oefening baart kunst, dus wees niet ontmoedigd als je bij de eerste poging niet meteen een meesterchef bent. Blijf kalm en blijf bakken!

Nu je alle geheimen kent voor het perfecte knapperige vel en sappige vlees, is het tijd om de keuken in te duiken en je eigen draai te geven aan dit traditionele recept. Vergeet niet om vrienden en familie uit te nodigen om te delen in de heerlijke vruchten van jouw arbeid. Veel kookplezier en eet smakelijk!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om authentieke Peking eend te bereiden?

Het bereiden van authentieke Peking eend vergt geduld! Van het voorbereiden tot het roosteren kan het proces enkele uren in beslag nemen. Maar geloof me, de smaak is elke minuut wachten waard!

Kan ik een alternatief gebruiken voor de traditionele pannenkoekjes bij de Peking eend?

Natuurlijk kun je creatief zijn! Als je geen pannenkoekjes hebt, probeer dan eens dunne tortilla’s of zelfs sla-bladeren. Het draait allemaal om die heerlijke combinatie van smaken en texturen.

Moet ik speciale apparatuur hebben om de perfecte krokante huid op mijn Peking eend te krijgen?

Ja, daar komt wat ‘quack’ bij kijken! Om die knapperige huid te krijgen, heb je een luchtcompressor of föhn nodig om de huid droog te blazen voordat je gaat roosteren. Een ongewoon gezicht in de keuken, maar oh zo essentieel!

Zijn er vegetarische variaties op het traditionele Peking-eendrecept?

Jazeker! Hoewel het misschien als een grap klinkt, zijn er vegetarische versies met gemarineerde paddenstoelen of seitan (tarwevlees). Ze kunnen niet kwaken als een echte eend, maar ze kunnen zeker dezelfde smaaksensatie bieden!

Wat zijn enkele handige tips voor beginners die Peking-eend willen maken?

Ah, welkom in de wondere wereld van “kwak”-culinaire avonturen! Belangrijkste tip: wees geduldig en volg nauwgezet elk detail van het recept. En onthoud altijd: oefening baart “kunst” – letterlijk in dit geval!

Vlees kopen bij de boer, bestel direct bij goede boeren - Biologische boerderij vlees van Grutto bestel je bij www. Vleeskopenbijdeboer.nl

Bestel je favoriete eendenvlees direct bij de boer