Runderlever recept – bereid op 2 manieren

Biologische rundlever koop je bij de boer - Stel zelf eigen vleesproducten samen - www.Vleeskopenbijdeboer.nl

Runderlever recept is een veelzijdig en voedzaam stukje vlees dat helaas door veel mensen over het hoofd wordt gezien. In deze blog willen we graag wat meer vertellen over de voedingswaarde van lever, hoe je het kunt bereiden en waarom het een gezonde toevoeging aan je dieet kan zijn.

Voedingswaarde van runderlever

Biologische lever is een uitstekende bron van voedingsstoffen. Het bevat onder andere veel eiwitten, vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine B12, ijzer en zink. Biologische lever is ook rijk aan choline, een stof die belangrijk is voor de gezondheid van je hersenen en zenuwstelsel.

Hoe bereid je dit runderlever recept?

Runderlever is op verschillende manieren te bereiden, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om de lever niet te lang te bakken, omdat het dan taai kan worden.

1. Hier is een runderlever recept voor gebakken lever met ui en spek:

Ingrediënten:

  • 500 g runderlever
  • Uien, in ringen gesneden, 2 grote
  • 4 plakjes ontbijtspek, in stukjes gesneden
  • Teentjes knoflook, fijngehakt 2x
  • 2 el bloem
  • Boter 2 el
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl tijm
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de runderlever in plakjes van ongeveer 1 cm dik en bestrooi ze met zout en peper.
  2. Doe de bloem in een kom en haal de plakjes lever erdoorheen zodat ze bedekt zijn met een dun laagje bloem.
  3. Verhit de boter en olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de plakjes spek toe en bak ze tot ze knapperig zijn.
  4. Voeg de uien en knoflook toe aan de pan en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  5. Haal de uien en spek uit de pan en zet ze opzij op een bord.
  6. Bak de plakjes runderlever in de pan tot ze aan beide kanten bruin zijn, ongeveer 2-3 minuten per kant.
  7. Voeg de uien en spek terug toe aan de pan, samen met de tijm en wat extra zout en peper indien nodig.
  8. Bak alles nog eens 2-3 minuten tot alles goed is doorverwarmd en serveer direct.

Serveer de gebakken runderlever met ui en spek met wat gekookte groenten en aardappelpuree of aardappelgratin. Smakelijk eten!

2. Hier is een recept voor gegrilde runderlever met spek en verse kruiden:

Ingrediënten:

  • 500 g runderlever
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el verse rozemarijn, fijngehakt
  • 1 el verse tijm, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de runderlever in plakjes van ongeveer 1 cm dik en bestrooi ze met zout en peper.
  2. Meng de fijngehakte knoflook, rozemarijn en tijm met de olijfolie in een kom.
  3. Smeer de plakjes runderlever in met het kruiden-olie mengsel en laat ze minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
  4. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
  5. Wikkel elk plakje runderlever in een plakje spek en steek vast met een prikker.
  6. Leg de ingepakte plakjes runderlever op de grill en bak ze aan elke kant gedurende 3-4 minuten tot ze gaar en mooi bruin zijn.
  7. Haal de plakjes runderlever van de grill en serveer direct.

Serveer de gegrilde runderlever met spek en verse kruiden met wat geroosterde groenten en aardappelen. Garneer eventueel met extra verse kruiden en een partje citroen. Smakelijk eten!

Waarom is runderlever gezond?

Runderlever is een gezonde toevoeging aan je dieet vanwege de vele voedingsstoffen die het bevat.

Hieronder noemen we een aantal gezondheidsvoordelen van runderlever:

  1. Rijk aan vitamine A: Biologische lever is een goede bron van vitamine A, een voedingsstof die belangrijk is voor een gezonde huid, ogen en immuunsysteem.
  2. IJzer: Lever bevat veel ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Hierdoor kan het helpen om bloedarmoede te voorkomen.
  3. Vitamine B12: Koeien lever is een uitstekende bron van vitamine B12, een voedingsstof die belangrijk is voor een gezond zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.
  4. Choline: Lever bevat choline, een stof die belangrijk is voor de gezondheid van je hersenen en zenuwstelsel. Choline kan ook helpen om leververvetting te voorkomen.

Conclusie: vlees kopen bij de boer uit Nederland

Runderlever is een voedzaam en veelzijdig stukje vlees dat gemakkelijk in je dieet kan worden opgenomen. Het is een goede bron van eiwitten, vitamines en mineralen en kan helpen om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Probeer eens een van de bereidingswijzen die we hierboven hebben gemaakt en geniet van de vele gezondheidsvoordelen van lever.

Voor een optimale voeding kun je je runder lever het beste kopen bij een plaatselijke boer die biologisch boert. Niet alleen help je een beter voedselsysteem te ondersteunen, je kunt er ook zeker van zijn dat de bio lever die je koopt vrij is van toegevoegde hormonen of antibiotica. Bovendien is grasgevoerd dieren zijn hoger in gezonde omega-3 vetzuren en andere heilzame voedingsstoffen. Geniet van de gezondheidsvoordelen van runderlever!

Bestel je bio runderlever direct online

Geef een reactie