Intramusculaire vet bij vlees wat is dat?

Intramusculair of vetmarmering is het vet tussen de spieren - www.Vleeskopenbijdeboer.com

Wat is intramusculair vet?

Intramusculaire vet is het vet wat tussen de spieren van elk dier. We noemen het marmering en geeft extra smaak wat los komt bij het bakken. Vet zorgt ervoor dat de spieren makkelijker bewegen en zorgt voor malser vlees met een mooie natuurlijke smaak. Door bepaalde grove voeding zoals eikels en de aanleg van het ras wordt het vet in het vlees vastgehouden. Het vlees krijgt daardoor een mooie marmering wat in je mond aandoet als zacht, mals en je ervaart het als een smaaksensatie. Het intramusculair vet geeft je lees een upgrade en verhoogt de prijs van het vlees zoals wagyu vlees.

Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

is dat ook intramusculaire vet?

Intramusculair - vetmarmering is het vet tussen de spieren - www.Vleeskopenbijdeboer.comEen goed stuk vlees heeft de juiste vetgehalte. Misschien herken je het wel als je vlees stooft. Heel mager vlees zoals een magere runderlap is vaak stugger en heeft weinig smaak. Daarin tegen heeft een riblap met intramusculaire vet en een randje aan de buitenzijde een mooiere jus en veel meet smaak aan je vlees. Het smaak vooral romiger en zachter omdat tijdens de stoven vet ervoor zorgt dat het vlees niet uitdroogt. Vet smelt namelijk tijdens het stoven of grillen van het vlees en dat is een groot verschil bij elke hap.

goed voor de spieren

Vet geeft boerderijdieren energie wanneer zwaar werk verzetten en de voeding die ze tot zich nemen niet geheel verbranden. De overige vetten worden ergens in het lichaam van het beest opgeslagen. Voor dieren is vet erg belangrijk om soepel te bewegen waarbij de spieren hun werk doen zoals herkauwen van gras.

Smaakversterker intramusculaire vet

Als we vet aan een steak zien op ons bord dan trekken we al een scheve mond. We zijn namelijk niet gewend om te eten. Jaren lang zijn de industrie dieren zo mager mogelijk gevoed om zo mager mogelijk vlees te produceren. Vet associeert de mensen namelijk met dik worden. Hoewel intramusculaire vet juist een smaakversterker is ziet het oog graag wat anders.
Vet zorgt voor soepele spieren en maakt het vlees uiteindelijk soepel en lekker.

Rundergehakt en entrecote hebben zo’n 5 en 9 gram vet per 100 gram. Bij de gehakt zit het vermengd met het magere vlees en bij een entrecote of rib-eye, Tomahawk zie je het vet zitten. Als je dit af en toe eens eet is het niet slecht voor je gezondheid. Eet je dit vaker dan heeft het misschien wel op termijn invloed op je lichaam. In een gezond voedingspatroon is mager vlees de eerste keuze.

Vleespakket kopen bij de boer

Met een vleespakket van de boer heb je die uitdaging in huis.
Met een goed gevulde box kun je het zelf ervaren.
Bestel je vleespakket online en kies je pakket.
Het vlees is vacuüm verpakt en per 2 stuks verpakt.
De koe heeft een goed leven gehad en dat proef je.
Kwaliteitsvlees zoals vlees behoort te smaken, ga jij de uitdaging aan?

Het vet van de koe smelt bij zo’n 45-50 °C op een natuurlijke manier. Daarnaast is Rundervet zeer geschikt om op hoge temperaturen mee te bakken en te frituren. Vroeger verkochten ze rollen met gesmolten rundervet ipv van rollen roomboter en werd het in elke keuken gebruikt. Rundvet is niet smeerbaar maar moest je ook snijden om te laten smelten. Voordeel is dat je vlees veel smakelijker wordt en minder snel uitdroogt. Dan heb je ook nog varkensvet of reuzel en dat is een stuk zachter en heeft een smeltpunt van zo’n 26-40 °C. Reuzel is fluweel zacht als het iets warm is en makkelijk smeerbaar.

Intramusculaire vet is het vetweefsel wat tussen de spieren en om organen zit. Bij de mens kan dit een schadelijk zijn als er teveel vet rondom de organen zit maar bij dieren is dat anders. Bij dieren hoopt het zich op in het diepste deel van de huid, en in de onderhuidse laag. Daarom hebben dieren het in de winter niet gauw kou want het zorgt voor isolatie schild bij de winterse kou maar ook bij de warme zomer dagen. Het beschermend organen en heeft een reservefunctie voor voeding.

Bevat rundvlees meer vet of varkensvlees?

Volgens professor De Smet heeft het meeste verse varkensvlees een veel lager vetgehalte. ‘Varkenshaas, spareribs, zelfs spareribs of gekookte ham zijn niet veel vetter dan kip of rundvlees. Steaks zonder vetranden hebben een vetgehalte van 1% tot 3%. Dit is vergelijkbaar met een biefstuk.

Bestel een compleet vleespakket direct bij de boer voor een echt stuk vlees met veel smaak!

Een reactie op “Intramusculaire vet bij vlees wat is dat?

  1. Pingback: Rib-eye steak rundvlees - vleeskopenbijdeboer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.